Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 6 oktober, 2016 - 17:37
  • Monika Sawicki fördömer förslaget om abortförbud. Foto: Hasse Persson-Bru.

Abortförbud hotar Polen

På många håll runt om i Polen hölls det i början av veckan demonstrationer mot ett förslag att helt förbjuda abort. Den nya lagen skulle, enligt kritiker, innebära att även kvinnor med missfall riskerar fängelse. Insecs och våldtäkt skulle inte räcka för abort. Efter demonstrationerna kom det rapporter om att förslaget var på väg att kollapsa efter att ledande politiker från det regerande Lag och rättvise partiet (PiS) backat från det, mycket på grund av de omfattande protesterna. Monika Sawicki, polska bosatt på Åland sedan 11 år tillbaka, förfasas över förslaget och beskriver regeringen som maktmissbrukare. Hon berättar hur hon ser på förslaget, den stränga abortlagstiftningen och kopplingen till hennes egen katolska tro.

Sedan intervjun gjordes har det rapporterats om att parlamentets underhus i Polen har röstat ned förslaget om skärpt abortförbud.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »