Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 12 september, 2017 - 17:30Uppdaterad: tisdag, 12 september, 2017 - 17:39
  • Har nuvarande statsminister något intresse i att hålla vad en föregångare en gång lovade Åland? Den frågan kan snart komma att aktualiseras. Arkivfoto.

"Upp till bevis för riket att hålla sina löften"

Det är upp till bevis för riket att hålla sina löften. Det menar lantrådet Katrin Sjögren och syftar på att statsminister Matti Vanhanen en gång gav Åland löftet om en egen EU-parlamentsplats när Finlands platser utökades.

Det var igår som europaparlamentets konstitutionella utskott i Strasbourg träffades för att diskutera parlamentets framtida sammansättning där förslaget om ett 14:e parlamentsplats till Finland kom på tal. Genom ett nationellt beslut skulle den platsen kunna gå till Åland. Vi träffade lantrådet Katrin Sjögren (lib) för att höra hur hon ser på chanserna att ro parlamentsplatsen i hamn.

Lantrådet kommenterade även landskapsregeringens två lagförslag som Högsta Domstolen just har underkänt. Dels förslaget om sänkt rösträttsålder till 16 år, men också förslaget om en gemensam kommunal brand- och räddningsmyndighet. Båda är lagförslag inom områden där kansliminister Nina Fellman (s) är ansvarig minister.
- Men när vi lägger lagförslag så gör vi det som en landskapsregering och vi tar gemensamt ansvar, säger Katrin Sjögren som utlovar att landskapsregeringen ska göra om och förtydliga lagförslagen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »