Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 september, 2017 - 16:27Uppdaterad: torsdag, 14 september, 2017 - 17:26

Fellman om den nya kommunreformen

Idag presenterade landskapsregeringen det nya förslaget om kommunreformen, och nu föreslås det att det blir fyra kommuner istället för fem. Kansliminister Nina Fellman säger att modellen har funnits med i tidigare diskussioner, men att det första förslaget var noga övervägt och då sågs som den bästa lösningen.

Att Mariehamn lämnas i det närmaste orört motiverar Fellman med att LR gör bedömningen att det inte finns mognad för att stan ska gå samman med någon ännu.
- Det finns för djupa konfliktytor mellan framför allt Mariehamn och Jomala för att det ska vara möjligt just nu, säger Fellman.
I det förra förslaget var skärgården indelad i två kommuner, men nu anser LR att dom ska vara en enda. LR anser att skärgården behöver bli en kommun så snabbt som möjligt och en förutsättning är att trafiken mellan öarna fungerar och det har infrastrukturavdelningen fått i uppdrag att lösa.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »