Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 2 mars, 2018 - 17:39
  • Lars-Runar Knuts, Irena Nylund, Raphael Karlsson.

Kristallsjukan och Menieres sjukdom uppmärksammas

I år infaller den internationella hörseldagen passligt nog med Hörselns dag som Ålands Hörselförening uppmärksammar. I år är temat Sjukdomar relaterade till hörselorganen.

På lördag arrangerar Ålands Hörselförening sin årliga Hörselns dag, 12.00 drar det hela igång. Temat i år är Sjukdomar relaterade till hörselorganen, och specialister på Kristallsjukan och Menieres sjukdom har blivit inbjudna att föreläsa. Till Åland Idag kom Lars-Runar Knuts, ordförande för Egentliga Finlands Meniereförening, Irena Nylund från Terapihörnet i Pargas, och även Raphael Karlsson som är organisationssekreterare för Ålands Hörselförening.

Irena Nylund säger att Kristallsjukan som absolut kan vara besvärande, men det är en sjukdom som går över och som kan botas med vissa övningar. Symptomen är bland annat kraftig yrsel, liknande hur det kan kännas när man åkte karusell. Men det är inget farligt, och relativt lätt botat om man får rätt diagnos.

När det gäller Menieres sjukdom så är det en kronisk sjukdom, och hur den påverkar dem som är drabbade varierar säger Lars-Runar Knuts. Vissa kan få anfall flera gånger i veckan, medan andra bara drabbas några gånger under livet. Det finns inget botemedel, utan man kan få till exempel åksjuketabletter mot symptomen och får lära sig andra sätt att hantera sjukdomen i vardagen.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »