Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 januari, 2022 - 08:00Uppdaterad: måndag, 24 januari, 2022 - 08:00

Mässlingsutbrotten i Järna

Gång på gång utbryter en farlig sjukdom som borde vara utrotad i Sverige. Från den lilla orten Järna rapporteras om smittpartyn, där mässling sprids medvetet av folk som väljer bort vaccin.

Mässling är en farlig och dödlig sjukdom. Sedan år 2000 räknar WHO med att vaccinet har räddat livet på mer än 20 miljoner människor. Men fortfarande dör hundratusentals varje år världen över.

Vaccinationsgraden i Sverige är 97 % men en plats sticker ut. Folkhälsomyndigheten upptäcker 2012 att på en vårdcentral i Järna är bara fem procent av barnen i en årskull vaccinerade mot mässling.

Järna är känt som ett centrum för antroposofi, en andlig rörelse. Här finns vid samma tid också en antroposofisk klinik, Vidarkliniken, som får ekonomiskt stöd från flera landsting. När mässlingen bryter ut i bygden sprids också råd från kliniken om att föräldrar bör försöka gnida sina barns utslag över hela kroppen. En läkare anser också, tvärtemot den beprövade vetenskapen, att mässlingen är själsligt utvecklande för de barn som går igenom den.

Frågan om vad som pågår i Järna ska till slut nå upp till regeringen. Och antroposofernas värld kommer att ställas på ända.

Medverkande:
"Lovisa", smittad av mässlingen i början på 2010-talet.
Åsa Sommar, utpekad som den första smittade patienten under mässlingsutbrottet på 90-talet.
Johannes Nilsson, smittad av mässlingen på 90-talet.
Jackie Swartz, läkare på Vidarkliniken.
Matti Sällberg, biomedicinsk analytiker och vaccinforskare.
Eigil Söderin, journalist på tidningen ETC.
Kjell Asplund, läkare och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen.
Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi och medlem i Kungliga vetenskapsakademin.
Anna Starbrink, Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L).

En dokumentär av: Jonatan Loxdal.
Producent: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt.
Exekutiv producent: Jon Jordås / Sveriges Radio.
Publicerad: 2021.

Programmet publiceras som ett resultat av det så kallade Nordvision-samarbetet. Nordvision är en organisation där Ålands Radio och TV Ab och andra nordiska public service-bolag samarbetar och gratisutväxlar tv- och radiomaterial.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »