Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 november, 2017 - 10:28Uppdaterad: fredag, 1 december, 2017 - 09:23
  • Märta Jansdotter från Gröna Gårdar i Sverige inspirerade åländskt branschfolk till att tänka på köttproduktion ur ett hållbart perspektiv. Foto Nina Smeds

Gräs som foder gav köttet och miljön ett lyft

Märta Jansdotter är VD på det svenska företaget Gröna gårdar. Just nu besöker hon Åland för att inspirera åländska köttbönder.

Märta Jansdotters företag säljer ekologiskt och gräsuppfött nöt- och lammkött från 40 gårdar till kunder i hela Sverige. Hon är också bonde själv och har gått över till att bara ge gräs som foder till djuren.

-Problemet i debatten om köttproduktionen som miljöbov är att kor har använts som ett destruktivt verktyg för att producera kött, mjölk, skinn och andra produkter för att vi vill göra det till ett lågt pris och inte betala för konsekvenserna, säger Märta Jansdotter.

När man använder djuren till att även producera biologisk mångfald, mer matjord och välmående ekosystem påverkar de inte miljön på samma sätt, säger hon.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »