Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 mars, 2023 - 11:19Uppdaterad: måndag, 27 mars, 2023 - 16:06
  • Annika Luther och Patrik Svensson gästade Mariehamns litteraturdagar och inledde lördagsprogrammet inför ett fullsatt bibliotek. Foto: Fredrik Sonck-Helen Korpak-Emil Malmborg-Monatge: Ålands Radio

Primitiv fisk med penis inspirerade Patrik Svensson

Mariehamns litteraturdagar kulminerade under veckoslutet. Redan under den första diskussionen på lördag morgon var så gott som alla sittplatser på Mariehamns stadsbiblioteket upptagna. Författarna Annika Luther och Patrik Svensson inledde dagen med att diskutera sakprosa, och vad som krävs för att få sakprosan att tända till. 

Författaren Patrik Svensson, som för ett par år sedan gjorde succé med sin Augustprisbelönade debut Ålevangeliet, gästade evenemanget med sin nya bok Den lodande människan som handlar om havet, havets lockelse och de människor som utforskat havet. Bland annat talade han om nyfikenhet och förundran som drivkrafter bakom skrivandet och berättade om en tidningsrubrik han snubblande över i sin research. 

- Det var en kort nyhetsartikel med rubriken "Sex uppfanns i det skotska havet" - då blev jag nyfiken. Det visade sig att det handlade om ett fossil av en primitiv fisk som hittades på 1800-talet, den första varelsen som sysslade med intern befruktning. Hanen av den här fisken var alltså den första varelse som hade en penis. Och fossilet hittades av en man som hette Robert Dick!

Svensson samtalade med författaren Annika Luther som skrivit en bok om en av Nordeuropas viktigaste kulturväxter, rågen.

- Kan man skriva en bok om ål kan man också skriva en bok om råg! konstaterade hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »