Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 juli, 2017 - 13:12
  • Fredrik Eriksson och Teresa Westmark visar upp Mariehamns stadsbiblioteks bokskåp. Foto Nina Smeds ÅRTV
  • Bokskåpet är ett gammalt ambulerande skeppsbibliotek. Foto Nina Smeds ÅRTV

Mariehamns första bokskåp är aldrig låst

Det lilla träskåpet - målat i samma nyans som Stadsbiblioteket - dök diskret upp mellan bänkarna utanför Miramargrillen i slutet av juni. Där går det alltid att få en bok om man behöver något att läsa. Även om dess dörrar är stängda är de inte låsta.

Som en startpunkt har man satt ett gäng makulerade böcker i skåpet, men sedan dess har man låtit folk ta och lämna sina egna böcker. Fredrik Eriksson har redan flera gånger behövt fylla på skåpet med böcker, ett tecken på att folk visar intresse för att ta dem.
- Mest försvinner barn- och ungdomsböcker och främst lämnar man tidningar.
Skåpet fortsätter fylla samma funktion som det alltid fyllt.
- Det har funnits i bibliotekets gömmor, men det var Ålands redarförening som en gång i tiden hade ett par vandringslådor, som det här är, för att tillhandahålla läsning för sjömän ute på skeppen. De vandrade mellan fartygen och var väldigt populära, säger Teresa Westmark.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »