Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 31 maj, 2023 - 06:07Uppdaterad: onsdag, 31 maj, 2023 - 09:32

ÅHS startar sjukvårdsupplysning

I juni får Åland en regelrätt sjukvårdsupplysning. Ålands hälso- och sjukvård erbjuder tjänsten genom ett samarbete med Medimar.  

Sjukvårdsupplysningen ska vägleda till rätt vårdplats, ge vårdanvisningar då det räcker med egenvård och berätta hur snabbt du ska uppsöka vård. I både Finland och Sverige har motsvarande tjänster funnits länge, och även om ÅHS i nuläget ger telefonrådgivning så uppfyller det inte kvalitetskraven för regelrätt sjukvårdsupplysning. 

ÅHS styrelseordförande Wille Valve (MSÅ) gläds över att den efterfrågade tjänsten nu blir verklighet. 

 – Det innebär en kvalitetshöjning, säger han. 

Utanför hälsocentralernas öppethållningstider sköter akutens personal ÅHS telefonrådgivning, och Valve betonar att sjukvårdsupplysningen innebär en nödvändig avlastning av dem.   

Mellan juni och december genomförs sjukvårdsupplysningen som ett pilotprojekt, men Valve tror att tjänsten är här för att stanna.  

ÅHS kommer att ge mer information om sjukvårdsupplysningen då alla detaljer är på plats.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »