Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 november, 2023 - 13:32Uppdaterad: måndag, 20 november, 2023 - 13:34
  • Anna-Maja Henrikssons biografi släpptes i oktober. Pressbild.

Anna-Maja Henriksson i ny bok: Frustrerad över rikets pandemihantering av Åland

Före detta Ålandsministern Anna-Maja Henriksson, berättar i en nyutgiven bok om frustrationen hon kände under pandemin över rikets, och främst dåvarande omsorgsminister Krista Kiurus, hantering av Åland.  

Boken Makten och ärligheten av Annika Hällsten beskriver Anna-Maja Henrikssons politiska karriär med start från barndomen i Jakobstad. 

I delar av boken beskriver Anna-Maja Henriksson hur hon upplevde situationen med Åland under pandemin då beredskapslagen togs i bruk i Finland.  

Henriksson var då justitieminister och ansåg att restriktionerna som infördes skulle endast vara det som var absolut nödvändigt. En åsikt som Krista Kiuru inte delade. I och med karantänsreglerna som infördes kom Åland i kläm eftersom bland annat sjukhuset är beroende av personal från Sverige.  
– Åland blev någonting som Henriksson och Kiuru grälade ganska mycket om, säger Annika Hällsten.

I slutet av sommaren 2020 höll Kiuru på eget bevåg en presskonferens där hon berättade att obligatorisk karantän införs för alla. I boken beskriver Anna-Maja Henriksson sin reaktion på presskonferensen med orden  “Jag for i taket” 

På frågan hur viktigt det var för Anna-Maja Henriksson att delarna om Åland under pandemin skulle vara med i boken svarar Annika Hällsten: 
– Vi ägnade en hel intervjusession på en och en halv timme åt att diskutera det, så nog det var viktigt för henne. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »