Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 3 februari, 2023 - 10:07Uppdaterad: fredag, 3 februari, 2023 - 17:13
  • Förslaget är ett led i att få landet nikotinfritt före år 2030.

Arbetsgrupp vill förbjuda privatimport av snus - SFP: "Svarthandel och smuggling kommer öka"

En arbetsgrupp vid Social- och hälsovårdsministeriet i Finland vill förbjuda privatimport av snus, tuggtobak och luktsnus.

Arbetsgruppen tillsattes för ett år sedan, för att ta fram förslag till lagändringar och andra åtgärder för att få landet nikotinfritt före år 2030.

Också en tjugo-års åldersgräns för köp av nikotinprodukter föreslås. Gruppen vill också jämställa tobaksfria nikotinprodukter med tobaksprodukter i lagen.

Anders Norrback är riksdagsledamot för Svenska folkpartiet i Finland. Han vågar inte spekulera i hur sannolikt det är att ett sådant förslag skulle kunna bli verklighet då det är ett val på kommande.

–Jag är förvånad över att arbetsgruppen inte sett hur snusanvändningen utvecklats sedan vi gick med i EU och det blev ett förbud. Den har inte gått i önskad riktning, det behöver man inga forskningsresultat för att se. Svarthandeln och smugglingen kommer att öka, säger Anders Norrback.

Också Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har meddelat att han är emot ett förbud.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »