Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 februari, 2023 - 13:31Uppdaterad: torsdag, 2 februari, 2023 - 14:06

Arbetslösheten steg en aning i januari

I januari var det relativa arbetslöshetstalet i genomsnitt 4,6 procent, det är en liten ökning från december då det var 4,4 procent.

Men jämfört med januari i fjol är det lägre, 5,8 procent var arbetslösa för ett år sedan. Det här visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub.

För kvinnorna var det relativa arbetslöshetstalet 3,7 procent medan det var 5,4 procent för männen. I januari var 1,3 procent av arbetskraften sysselsatta i sysselsättningsfrämjande åtgärder.

En regionvis jämförelse visar att arbetslöshetstalet i Mariehamn i januari var sex procent. På landsbygden var arbetslöshetstalet i januari ca 3,7 procent, medan det i skärgården var 3,3 procent. Bland de åländska kommunerna var arbetslöshetstalet i januari högst i Kökar med 7,1 procent medan Kumlinge samt Sottunga inte hade några arbetslösa arbetssökande.

Antalet lediga platser var i januari 666 stycken, då är 428 av dessa sommararbetsplatser, och det är 92 platser mer än i januari 2022. De lediga platserna i förhållande till antalet arbetslösa arbetssökande var 96,8 procent i januari i år, vilket är 30,8 procentenheter högre än januari ifjol.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »