Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 januari, 2022 - 21:55Uppdaterad: onsdag, 19 januari, 2022 - 21:55
  • Mellan delta- och omikronvarianterna såg framtiden ut att ljusna för rederierna. Foto: ÅRTV

Bättre tider för rederibranschen – före omikron

Tillgången och priset på förnybara bränsleformer är en utmaning för rederibranschen i framtiden.

Den rederibarometer som Åbo universitet gjort på uppdrag av bland annat Ålands landskapsregering, visar att före årsskiftet såg de finländska rederierna positiva tendenser för sjöfarten.
Men uppgången var efter ett djupt fall med anledning av covid-19-pandemin, och före omikrons spridning var känd skriver man i rapporten.

Linnea Johansson, chef på landskapsregeringens näringsavdelning, säger att läget efter att enkäten till barometern gjordes, ändrat radikalt och syns inte i barometern. De rederier som bedriver passagerartrafik har drabbats av restriktionerna.
- De restriktioner som varit i december, januari och även februari, skapar en försiktighet som drabbar rederierna, säger Linnea Johansson.

Landskapsregeringen kan med hjälp av barometern se vilka åtgärder som behövs för sjöfarten, även om det inte är åländsk lagstiftningsbehörighet.

- Men vi har utbildnings- och miljösektorn. Vi kan föra fram förslag och synpunkter till de myndigheter som fattar beslut, även på global nivå, säger Linnea Johansson.

Rederibarometern görs på uppdrag av Transport- och kommunikationsverket Traficom, Ålands landskapsregering samt Rederierna i Finland. Enkäten skickades till finländska rederier och utländska rederier som är viktiga för Finlands sjötrafik.

Rederibarometern finns publicerad både på finska och svenska på Åbo universitets hemsida under fliken Brahea-keskus.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »