Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 december, 2021 - 16:00Uppdaterad: torsdag, 2 december, 2021 - 16:00

Eckeröskytten i tingsrätten för grov skadegörelse, olaga hot

I dag hölls rättegången mot en man som står åtalad för våldsamt motstånd mot tjänsteman, alternativt olaga hot mot tjänsteman, samt grov skadegörelse och miljöförselse.

Bakgrunden är en händelse i oktober då den åtalde eldade upp sin frus egendom på gården till deras hem, vilket enligt åklagaren var en hämnd för att frun bestämt sig för att lämna mannen.

Kvällen före incidenten ringde den åtalade till Alarmcentralen och uttryckte sig på ett sådant sätt att operatörerna uppfattade honom som instabil och självdestruktiv. Han uttryckte sig även på ett sätt som polisen upplevde som hotfullt.
Mannen är tidigare dömd till knappt sju års fängelse i hovrätten, bland annat för för försök till mord, efter att ha avlossat ett antal skott med luftgevär mot poliser i januari 2017, och var vid det här tillfället villkorligt frigiven. Mot den bakgrunden uppfattade polisen att det fanns ett rellt hot mot dem.

Den åtalade medgav miljöförselse som skedde när han eldade upp kvinnans egendom. Han medgav även skadegörelse av normalgraden och är beredd att ersätta kvinnan med hälften av de 9800 euro som hon anser att hennes förstörda egendom var värd.

Åklagaren anser att mannen ska vara fortsatt häktad tills domen faller. Om han döms till ovillkorligt fängelse ska han sitta kvar i häkte i väntan på att avtjäna sitt straff. Dom meddelas senare.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »