Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 september, 2023 - 13:48Uppdaterad: torsdag, 21 september, 2023 - 14:22
  • Jordgubbsplantan på bilden är inte någon av de förstörda plantorna.

Fick böter och ska ersätta förstörda jordgubbar

En man i 40 års-åldern har av Ålands tingsrätt dömts till böter och att ersätta målsägande för bland annat förstörda jordgubbsplantor. 

Mannen döms för skadegörelse efter att han lyft bort en grind i ett stängsel, han har även klippt sönder en del av stängslet och lyft bort en staketstolpe utan lov från målsägande. 

Staketet fanns runt en åker med jordgubbsplantor och den dömde mannen hade rätt att använda en servitutsväg för att komma till sin åker. För att komma till åkern behövde han köra där stängslet fanns. 

I och med att stängslet förstördes kunde rådjur ta sig in i odlingen och förstörde då drygt 3 000 plantor. Målsägande yrkade på totalt på drygt 46 600 euro i ersättning för utebliven försäljningsvinst, för de skadade plantorna och reparationer av stängslet. 

Tingsrätten dömde mannen att ersätta målsägande med 5 700 euro för utebliven försäljningsvinst, 330 euro för skadade plantor och drygt 100 euro för skadorna på stängslet. Den dömde mannen ska även stå för målsägandes rättegångskostnader på knappt 6 000 euro. Han döms till 20 dagsböter på sammanlagt 440 euro och brottsofferavgift på 80 euro.  

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »