Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 27 januari, 2023 - 16:43Uppdaterad: fredag, 27 januari, 2023 - 17:58
  • Vicelantrådet Harry Jansson. Foto: Tomas Tornefjell

"Hela Åland ska få ta del av intäkter från vindkraften"

Landskapsregeringens inställning att hela Åland ska få ta del av intäkterna från vindkraftssatsningarna ligger fast, men man vill inte gå ut med några summor i dagsläget.

Vicelantråd Harry Jansson (C) säger att intäktsnivån från ett projekt som Sunnanvind beror på flera olika faktorer, till exempel hur många vindmöllor som sätts upp och hur kommunerna ser på att landskapsregeringen ska samordna planeringen av projektet. Enligt Harry Jansson är det självklart att de kommuner som har vindkraftsparker ska få ta ut fastighetsskatter, vilket innebär att de får större intäkter än de andra kommunerna.

Att Saltviks kommunstyrelse föreslår att fullmäktige ska meddela landskapsregeringen att man inte ska godkänna planerna för vindkraftsprojektet Sunnanvind om man inte får ta ut en rejäl fastighetsskatt, det ser Harry Jansson som ett naturligt sätt att värna om kommunens intäkter.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »