Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 20 maj, 2022 - 16:46Uppdaterad: fredag, 20 maj, 2022 - 17:24
  • Vårjakten är än så länge förbjuden.Arkivbild

Holmberg frågade vårjakt

När har vi vårjakt igen? Den skriftliga frågan ställde John Holmberg (lib) under fredagens plenum i lagtinget.

John Holmberg sade att jakten bidrog till mångfald och ett starkt viltvårdsarbete, så ett förbud får enligt honom inte bli det nya normala. Han undrade därför om den politiska landskapsregeringen vill se en återinförd vårjakt på Åland och hur planen ser ut.

Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) svarade i ärendet och sade att det lagts mycket kraft på frågan. Han sade också EU-domstolens utslag om vårjakten från 2020, som sade att jakten strider mot bestämmelserna i fågeldirektivet, begränsat möjligheterna för vårfågeljakt.

- Även om EU-domstolens dom handlade om ejder, så har den försvårat möjligheten att tillåta jakt på andra sätt, sade Karlström.

Fredrik Karlström kunde inte säga när jakten kan införas igen, men att man behöver en väldokumenterad fågelstam för att med fakta kunna argumentera vidare i ärendet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »