Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 31 januari, 2023 - 16:48

Ingen klimatlag under denna mandatperiod – svagt anser HI

Nej, tyvärr. Det är vice lantrådet Harry Janssons (C) svar på frågan om Åland får en klimatlag under den pågående mandatperioden.

Lagberedningen hinner inte med och underlaget för lagen, som Hållbart initiativs tidigare minister Alfons Röblom lämnade efter sig, var inte tillräckligt, motiverar Harry Jansson.

Det var i oktober ifjol som Hållbart initiativ lämnade regeringen och huvudanledningen var att partiet inte fick tillräckliga garantier för att en klimatlag skulle förverkligas.

Alfons Röblom säger att hans parti har fått rätt - landskapsregeringen prioriterar inte framtagandet av en klimatlag.
- Jag tycker att det är väldigt svagt, och jag tycker det är trist. Det lämnar ett stort krav på landskapsregeringen att förklara hur man har tänkt sig att det åländska klimatarbetet ska gå vidare på ett strategiskt sätt utan en klimatlag, säger han.

Alfons Röblom säger att syftet med lagen var att lägga grunden för ett strategiskt och smart sätt att minska utsläppen, men Harry Jansson tror däremot inte att avsaknaden av en klimatlag kommer att sakta ner det åländska klimatarbetet.
- Men jag sticker inte under stol med att det hade varit bra med en lag som moraliskt förpliktigar kommande lagting att man ska jobba enligt det här, säger Harry Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »