Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 26 september, 2022 - 16:23Uppdaterad: måndag, 26 september, 2022 - 16:54

Kritik mot kort remisstid

Det var ett i stort sett enigt lagting som i dag diskuterade landskapsregeringens förslag på ny klientavgiftslag. Däremot väckte den korta remisstiden en hel del kritik.

- Jag tycker personligen att det är svårt att försvara en remisstid på tre veckor på ett lagförslag som åtminstone teoretiskt kan ha stor inverkan på såväl kommunernas som klienternas ekonomi, sa Mikael Lindholm (C).

Lagförslaget, som Ålands Radio rapporterade om i fredags, innebär att den nuvarande lagstiftningen som styr klientavgifter samlas i en åländsk lag. Den ska sedan ligga som grund för ytterligare steg med mer praktiska förändringar. Några konkreta förändringar sker redan i det första steget, bland annat ska maxtaket för klientavgifter sänkas från 692 till 300 euro.

- Det här var en fråga man tog upp i regeringsprogrammet, det har gått tre år och nu kommer man med en expresslag som vi måste behandla i väldigt brådskande ordning och som är helt styrd av den finska utvecklingen, sa Camilla Gunell (S).

Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) beklagade den korta remisstiden och sa att förklaringen ligger i resursbrist. Hon underströk dock att lagförslaget inte kommit som någon överraskning för kommunerna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »