Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 februari, 2023 - 15:39Uppdaterad: torsdag, 2 februari, 2023 - 17:51
  • Anna Rotkirch. Bild från Institutet för befolkningsforskning.

Lägst antal födda på 100 år - "Enklare att agera på orsaker på mindre ort"

På en mindre ort är det enklare att agera på orsakerna till det låga antalet födda barn menar Anna Rotkirch, direktör och forskningsprofessor på institutet för befolkningsforskning.

–Ofta är det väldigt konkreta saker som gör att folk inte skaffar barn. Familjevänlighet på jobbet, bostad, få studierna färdiga, stabil inkomst. Också parförhållandenas kvalitet kan man stödja med lämplig service och tillgång till terapi för alla som vill, säger Anna Rotkirch.

Som vi rapporterade igår är antalet födda på Åland under förra året det lägsta på 100 år. Att det föds färre barn är en global trend, men ändå sticker Finland ut, nedgången har varit starkare här och vi har ovanligt hög barnlöshet.

–Det är på många sätt en önskvärd situation, barn är planerade och man är ansvarsfull inför föräldraskapet. I Finland är det dock ett stort gap mellan hur många barn människor säger att de vill ha och hur många de sedan får, det är inte lika önskvärt, säger Anna Rotkirch.

Kenth Häggblom, statistiker vid Ålands statistik- och utredningsbyrå, konstaterar att Åland, trots det rekordlåga antalet födda under fjolåret, har haft ett högre fruktsamhetstal än Finland under de senaste åren. Fruktsamhetstal anger hur många barn som föds i förhållande till antal kvinnor i fertil ålder.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »