Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 maj, 2021 - 17:29Uppdaterad: torsdag, 20 maj, 2021 - 17:26

Mäklare på Åland inblandad i 40 rättstvister

En mäklare som nyligen etablerat sig på Åland är eller har varit iblandad i sammanlagt ett fyrtiotal rättstvister i Sverige.

Mäklaren har en konkurs i bagaget och mångmiljonskulder från sin tidigare verksamhet i olika länder.

Mäklaren säger till Ålands Radio att han har utsatts för en bedrägerihärva varför han i sin tur har stämt tidigare affärskompanjoner på tiotals miljoner kronor.

-Folk har hållit på med bolagskapning och omfattande kuppförsök. Det ligger nu i domstolen och det finns mängder med bedrägerier, säger han.

För att få tillstånd att verka som mäklare på Åland ska man anses vara tillförlitlig och det finns krav på intyg från bland annat konkurs- och företagssaneringsregistret. Men uppgifter från andra länder ingår inte i landskapsregeringens bedömning, förklarar Michaela Slotte, chefsjurist och chef för enheten för rättsliga frågor på landskapsregeringen.

-Men om uppgifter kommer till vår kännedom så har vi möjlighet att agera, och stryka mäklarrörelsen från registret så att man inte längre har möjlighet att verka som mäklare, säger hon.

I tisdagens Åland idag kunde vi dessutom lyssna till Markus Fellman på Fastighetskonsult och Caroline Eriksson på Mäklarhuset. Vad innebär den svenska mäklarens aktiviteter för konkurrenterna? Hur påverkar de branschens trovärdighet? Och under onsdagen kunde vi höra landskapsregeringens chefsjurist Michaela Slotte beskriva processen för att på nytt granska mannens mäklartillstånd. Från landskapsregeringens näringsavdelning får vi en genomgång av reglerna för internationaliseringsstöd av handläggaren och föreläsaren Kenneth Åkergård.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »