Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 29 november, 2023 - 06:36Uppdaterad: onsdag, 29 november, 2023 - 07:10

Mariehamns energi höjer priserna för elnät och fjärrvärme

Mariehamns energi meddelade under tisdagen att det blir ändrade priser för elnät och fjärrvärme från och med årsskiftet. Elpriserna hålls oförändrade. 

Höjningen av elnätstarifferna är åtta procent, en förändring som beviljats av Energimyndigheten. 
- Orsaken till höjningen är en kombination av ökade materialkostnader vid byggande av elnätet, en mer omfattande plan för utbyte av gamla delar av elnätet samt ökade kostnader för att uppgradera elnätet för att klara den ökade elektrifieringen, säger Robert Kjellberg, vd på Mariehamns Energi, i ett pressmeddelande. 

Mariehamns energi skriver i pressmeddelandet att justeringen av elnätstarifferna kommer innebära en höjning om cirka fem euro per månad för 90 procent av kunderna. Elpriset ändras inte vid årsskiftet medan grundavgiften för elförsäljning höjs till 26,62 euro för att kompensera för ökade balanskostnader till Kraftnät Åland. Även fjärrvärmepriset höjs med 2,6 procent på vinterpriset och 9,7 procent på sommarpriset. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »