Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 mars, 2023 - 05:35Uppdaterad: torsdag, 23 mars, 2023 - 05:35
  • Många riksdagskandidater anser att Åland inte ska vara demilitariserat. Arkivbild.

Nästan hälften av riksdagskandidaterna vill avskaffa Ålands demilitarisering

46,5 procent av riksdagskandidaterna som besvarat Yles valkompass håller helt eller delvis med om påståendet att Åland inte längre borde vara demilitariserat.  

Viljan att avveckla demilitariseringen är betydligt vanligare bland kandidater som representerar partier från högern. En majoritet av kandidaterna från Centern, Samlingspartiet, Rörelse nu och Sannfinländarna anser, helt eller delvis, att Åland inte längre borde vara demilitariserat. Över hälften av de sannfinländska kandidaterna håller helt med om påståendet.  

Moderaternas partiordförande Wille Valve konstaterar att de ”har en del jobb att göra” med tanke på attityderna bland kandidaterna i systerpartiet Samlingspartiet. I augusti ifjol var partiet på Ålandsbesök och då var demilitariseringen ett av ämnena som togs upp till diskussion. 

-Jag kan notera att det bland en del ledamöter har givit avtryck, men att en del inte riktigt förstår demilitariseringens betydelse. Framför allt att det är del av en internationell överenskommelse, och inte är något man kan rucka på bara så där, säger han. 

-Där har vi ett informationsarbete att göra – och det kommer vi att göra. 

En stor övervikt bland kandidaterna från Vänsterförbundet, De Gröna, Socialdemokraterna och Svenska folkpartiet vänder sig helt eller delvis emot frågeställningen och vill därmed behålla demilitariseringen. Det mest solida stödet för demilitariseringen finns bland Svenska folkpartiets kandidater där 68 procent svarar att de är av en helt annan åsikt på frågan om demilitariseringen borde avskaffas. En nästan lika hög andel återfinns hos Vänsterförbundet, drygt 65 procent. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »