Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 1 februari, 2023 - 10:59Uppdaterad: onsdag, 1 februari, 2023 - 12:50
  • Gunnar Westling är landskapets miljöingenjör. Arkivbild.

Nya rutiner vid slamtömning

Nu har kraven kring slamtömning och slamtransport förtydligats av kommunerna, Ålands hälso- och miljöskyddsmyndighet, ÅMHM, och landskapsregeringen.

Fastighetsägare med enskilt avlopp märker detta genom att slamtömmarna ska samla in fler uppgifter vid slamtömning.

Landskapets nya avfallsförordning innehåller krav på register och rapportering om slamtömning av enskilda avlopp och transport av avloppsslam. Representanter från kommunerna, ÅMHM och landskapsregeringen har tillsammans sett över kraven och fört dialog med entreprenörerna inom branschen för att göra det så smidigt som möjligt för alla att uppfylla de nya lagkraven.
De nya lagkraven innebär att entreprenören ska föra register över sina slamtömningar och över sina genomförda slamtransporter. Syftet med lagkraven är att säkerställa att enskilda avlopp inte förorsakar miljö- och hälsoproblem samt att slam transporteras till rätt mottagningsplats.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »