Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 juni, 2024 - 11:37Uppdaterad: tisdag, 18 juni, 2024 - 17:12
  • Obunden samlings lagtingsgrupp höll presskonferens på tisdagen. Foto: Rasmus Karlsson

Ob: Sunnanvind kan inte genomföras utan ändringar i elmarknadslagen

För att vindkraftsprojektet Sunnanvind skulle kunna bli verklighet krävs ändringar av elmarknadslagen, menar Obunden Samling, som framförde bland annat det vid en presskonferens på tisdagsmorgonen.  

De hänvisar till elmarknadslagens 44:e paragraf om att det finländska stamnätsbolaget Fingrid inte har ansvar för Ålands stamnät, vilket skulle betyda att det krävs lagändringar för både Åland och riket.  

Ob har varit i kontakt med Fingrid och i ett mejlsvar framkommer också att en av de möjliga anslutningspunkterna för Sunnanvind, den i närheten av Reso, troligtvis kan ta emot el från en eventuell åländsk vindkraftpark omkring åren 2036-2040. Obunden Samlings partiordförande Marcus Måtar menar att landskapsregeringen arbetar bakvänt och informerat dåligt både om att det krävs lagändring och när anslutningspunkten vid Reso är redo.  

– Anlägger man en stor havsvindkraftpark på Åland finns det ingenting som ger Fingrid rätt att sköta systemansvaret, säger han.  

Måtar säger också att det inte är realistiskt att Fingrid och riket skulle stå för kostnaderna, medan Åland skulle få intäkterna i form av fastighetsskatter. 

Infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell (S) säger att landskapsregeringen jobbar med dessa frågor och att det inte är något nytt för dem. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »