Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 12 januari, 2022 - 15:25Uppdaterad: onsdag, 12 januari, 2022 - 17:41

Ordningen har inte ändrat men vaccineringen har dröjt

Det stämmer inte att personal på effektiverade serviceboenden, ESB, prioriterades i vaccinationsordningen för dos ett och två men inte för dos tre.

Vaccinationsordningen är den samma, säger ÅHS smittskyddsläkare Tora Woivalin om Ålands Radios intervju med en föreståndare på ett ESB-boende som säger att flera i personalen ännu väntar på sin tredje spruta.

De allra första som får vaccin är personal inom akutvården och de som jobbar med covidpatienter. För de följande prioriterade grupperna, där ibland äldreomsorgens personal, har vaccineringen dröjt.
Detta beror på att Institutet för hälsa och välfärd, THL, fattade beslutet om vilka som skulle vaccineras med dos tre så sent som 26 november.

Vaccineringen är nu på gång via företagshälsovården, säger Tora Woivalin. I dag har ÅHS och äldreomsorgen arbetat tillsammans kring system för samarbete kring de ökade antalet smittade på äldreboenden.
Risken att Åland får sitt första covidrelaterade dödsfall är nu förhöjd, säger Tora Woivalin.

- Om vilken förkylning som helst drabbar någon som är riktigt gammal, skör och känslig kan det vara den sista droppen, säger Tora Woivalin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »