Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 maj, 2023 - 14:42Uppdaterad: onsdag, 10 maj, 2023 - 19:39
  • Riksdagsledamot Mats Löfström och lantrådet Veronica Thörnroos på väg in till mötet. Foto: Statsrådets kansli
  • Veronica Thörnroos hälsar på Petteri Orpo. Foto: Johan Ehn

Orpo positiv till LR:s tankar om Ålandsminister - gav privat nummer till lantrådet

Regeringssonderaren Petteri Orpo kommer att ta ett särskilt ansvar för Åland och är positivt inställd till landskapsregeringens önskemål om att en framtida Ålandsminister ska komma från samma parti som statsministern. Detta enligt lantrådet Veronica Thörnroos (C) som i dag träffade Orpo och representanter för de andra partierna som just nu sitter i regeringsförhandlingar. 

– Han har tränat väldigt mycket på svenska och sade att det är en principsak för honom att kunna föra förhandlingar på svenska. Tolken hade en ganska marginell uppgift på mötet, säger Thörnroos. 

Hon säger att man har en samsyn kring vilka frågor som är centrala under kommande mandatperiod - relationen mellan statsmakten och självstyrelsen, revisionen av självstyrelselagen och näringslivsfrågor. 

– Orpo gav mig sitt privata nummer och sade att ”är det något du tror jag kan hjälpa till med så ring”. Det är en gest som betyder väldigt mycket, säger Veronica Thörnroos. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »