Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 september, 2023 - 09:14Uppdaterad: onsdag, 27 september, 2023 - 12:46
  • Riksdagen måste nu behandla medborgarinitiativet om att stänga ryska konsulatet. Arkivbild.

Över 50 000 finländare vill att ryska konsulatet stängs

Ett medborgarinitiativ som kräver att Finland stänger det ryska konsulatet i Mariehamn har samlat in de 50 000 underskrifter som krävs för att initiativet ska tas upp i riksdagen, det skriver Hufvudstadsbladet. 

I början av april startades initiativet att samla underskrifter och under de två första veckorna hade 30 000 finländare skrivit under det. Initiativet skulle ha haft fram till den 4 oktober för att samla in namnen.  

Riksdagen har nu sex månader på sig att behandla medborgarinitiativet, som anser att konsulatet utgör en säkerhetsrisk nu när Finland är medlem i Nato. 

Finland stängde det ryska konsulatet i Åbo i juli och det var en motreaktion på att Ryssland stängde det finska konsulatet i Sankt Petersburg. Då lyftes frågan om konsulatet på Åland, men det fattades inte något beslut.  

Utrikesministeriet har pågående utredning kring Ålands juridiska särställning, där ministeriet även ser över möjligheten att stänga konsulatet. Utredningen förväntas vara klar inom kort. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »