Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 juni, 2024 - 17:17

Pajunen: ÅHS sparkrav på 4,7 miljoner påverkar både personal och patienter

Både personalen och patienter kommer påverkas av sparkraven som Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, har på sig, detta berättar den nyligen återtillsatta hälsovårdsdirektören Jeanette Pajunen i en längre intervju i Ålands Radio. 

Då lagtinget klubbade rambudgeten stod det klart att ÅHS fram till år 2027 behöver spara totalt 4,7 miljoner euro. Efter att upphandlingen med vårdinformationssystemet, VIS, var klar tillkom en extra avgift på 700 000 euro per år under en fyraårsperiod som startar 2026. Pajunen säger att hon inte vill föregå något och att detta är något som måste gås igenom med styrelsen. Men att så stora effektiveringskrav inte kommer att gå obemärkt förbi och att det på ett sätt eller annat kommer märkas för både ålänningar som får vård som för personalen som ska använda resurserna och jobba på ett annat sätt. 

– Det betyder inte nödvändigtvis att saker blir sämre, men de blir annorlunda, säger Pajunen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »