Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 maj, 2024 - 14:27Uppdaterad: fredag, 17 maj, 2024 - 14:39
  • Foto: Ålands Radio, skrämdump ur film som LR publicerade 16.4, Montage: Ålands Radio.

Påvals vill se över förvaltningsdomstolens makt efter örnjaktsbeslut – “inte överhuvudtaget aktuellt” säger lantrådet

Liberalernas gruppordförande Simon Påvals är besviken över att Högsta förvaltningsdomstolen stoppat skyddsjakten på havsörn tills besvären avgjorts. Så besviken att han nu vill sen en översyn av maktbalansen mellan förvaltningsdomstolen och självstyrelsen.  

Påvals beskriver domstolens beslut som “bedrövligt” och menar att den borde ha sett de praktiska konsekvenserna för beslutet som tagits “helt och hållet demokratiskt”. 

– Jag tycker de folkvaldas makt borde vara större, säger han.  

Några svar på hur systemet borde ändras kan Påvals inte ge.  

– Jag kan inte säga rakt av vad som ska göras.  

Lantrådet och Liberalernas partiordförande Katrin Sjögren håller inte med sin partikollega. Hon har förståelse för att det finns upprörda känslor efter domstolens besked men någon översyn av maktbalansen mellan självstyrelsen och rättsväsendet är “inte överhuvudtaget aktuellt”.  

– Vi har ett fungerande rättssystem. Vi har den lagstiftande, verkställande och dömande makten. Man kan ha starka åsikter när domstolarna dömer, men det är domstolarna som har sista ordet. Så ser det ut i en demokrati, säger hon.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »