Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 13 juni, 2024 - 16:38Uppdaterad: torsdag, 13 juni, 2024 - 17:53
  • Än så länge hemsöks Åland inte av alger. Foto: Ålands Radio

Så testar du om sörjan vid din strand är cyanobakterier, trådalger eller pollen 

Finlands miljöcentral bedömer i ett pressmeddelande att risken för cyanobakterier, eller blågröna alger, är stor i vattnen kring Åland i sommar. 
Men tills vidare är algläget lugnt. Trots den ovanligt varma försommaren har inga alger synts till vid åländska badstränder. Det säger Hanna Rintamäki vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM. 

– Vi var ute på en första runda till stränderna häromveckan och det fanns ingenting alls. Och nu blev vädret mycket svalare och blåsigare. 

Det finns alltså ingen större anledning till oro för de simskolor som statar efter midsommar, även om Rintamäki konstaterar att läget kan förändras rätt snabbt. 

Men hur känner man då igen giftiga cyanobakterie? Och hur skiljer man dem från till exempel tallpollen och trådalger som också lägger sig på vattenytan? Tallpollen är gulare men utan att ha en annan nyans att jämföra med kan det vara svårt att veta.  

Hanna Rintamäki har ett tips. 

– Man kan testa genom att sticka ner en pinne i vattnet. Ofarliga trådalger fastnar på stickan, medan cyanobakterier och pollen slinker av – såvida det inte är jättemycket pollen, men i så fall färgas pinnen gulaktig.  

– Om det inte fastnar något måste man bedöma om det är cyanobakterier eller pollen. Då kan man fylla en genomskinlig glasburk med vatten och ställa den i solen: bildas där en grön ring är det cyanobakterier. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »