Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 20 maj, 2022 - 17:16
  • Ändringar i lagen om barnomsorg och hemvårdsstöd fick kritik. Arkivbild.

Det saknas barnkonsekvensanalys i lag som rör barn

Förslaget om ändring i lagen om barnomsorg och hemvårdsstöd godkändes när det behandlades första gången i lagtinget under fredagsförmiddagen.

Syftet med ändringen är bland annat att få till en tydligare balans och jämställdhet i både privatlivet och arbetslivet. Förslaget mötte dock en del synpunkter. Stellan Egeland (ob) var kritisk till förslaget och föreslog återremittering, något som inte fick tillräckligt med stöd vid omröstning.

- Detta är inte jämställdhetsarbete. Detta är ett utökat förmyndande över familjer och en utökad belastning på barnomsorgen, säger han.

Egeland och ett antal andra ledamöter belyste också avsaknaden av en barnkonsekvensanalys. Ingrid Zetterman (lib) sade att förändringen innebär ett steg framåt, men lade in ett klämförslag med anledning av avsaknaden av barnkonsekvensanalysen. Klämförslaget tas upp i och med lagtingets andra behandling av lagändringen den 23 maj.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »