Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 30 september, 2022 - 09:48Uppdaterad: fredag, 30 september, 2022 - 12:47

Självstyrelseförslag måste vara klart i oktober

Inom oktober behöver förslaget på proposition till förändringar i självstyrelselagen vara färdigt.

Den stora självstyrelselagsrevisionen föll på grund av att man inte lyckades komma överens i tid, men det kommer bli bråttom även med de mindre förändringarna som behöver göras ifall det ska hinnas med denna mandatperiod, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

–Vi har lite varierande datum beroende på vem man pratar med, sjunde eller sjuttonde oktober, men i medlet av oktober i alla fall, säger Veronica Thörnroos.

Den stora stötestenen gäller detaljer kring rikets välfärdsreform. Smittskyddet har inte längre lagstöd på Åland efter första januari efter förändringar i samband med reformen.

–Vi behöver säkerställa att ålänningarna även efter första januari har en trygghet via lagstiftning som alla andra finländare har. Det är otroligt viktigt och vi har satt alla till buds stående medel för att lösa frågan, säger Veronica Thörnroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »