Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 juni, 2024 - 06:00Uppdaterad: torsdag, 20 juni, 2024 - 06:00

Telefonandelsägare vill se större engagemang – “Berör över 5000 åländska hushåll”

Privatpersoner och företag har under de senaste åren köpt på sig stora mängder telefonandelar. Förhoppningen är att på sikt kunna göra en bra affär, säger en andelsköpare. Ålands radio har pratat med de tre största andelsägarna som vill att fler ägare ska engagera sig i Ålands telefonandelslag. 

– Det här är en angelägenhet som berör över 5 000 åländska hushåll. Jag vill uppmana alla att engagera sig, läsa på och sätta sig in i det här, säger Lucas Mattsson, andelsägare. 

Skattebyrån och andelslagets vd, Jonas Sundborg, uppskattar en andels värde till cirka 3000 euro, sett till värdet på andelslagets tillgångar. På andrahandsmarknaden säljs andelar i regel för ett par hundra euro. Trots det väljer relativt många ålänningar att lösa in sin andel varje år, för det får man 76 euro. Andelsägaren Boris Boman tror inte att gemene ålänning vet vad en andel är värd. 

– Inte många i alla fall, man borde informera bättre, säger han. 

Andelslaget höll nyligen stämma där man beslutade att göra det möjligt att ta en avgift av andelsägare som har fler än tre vilande andelar. Beslutet väcker kritik. 

– Jag tycker man kunde fokusera mer på att förbättra andelsägares erbjudanden och att tillföra värde till andelsägarna i stället för att mura kring funktionerna i bolaget och försöka låsa ägarleden, säger Simon Karlsson. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »