Publicerad: söndag, 2 oktober, 2022 - 15:00Uppdaterad: lördag, 24 december, 2022 - 20:19

Tredje raka cupguldet för Åland United

Åland United vann finalen i Finlands cup med 2-0 över HJK på Olympiastadion i Helsingfors. Det var 1.291 åskådare på plats som fick se Åland United lyfta cupguldet för tredje året i rad.

Åland United tog tidigt ledningen i den första halvleken efter att Olivia Ulenius snappat upp en förlupen hörna i den tolfte matchminuten. Hon kroppsfintade bort försvararen hon hade i ryggen och slog ett inlägg som Anna Westerlund skarvade in. HJK arbetade sig därefter in mer i matchen och sågade sig igenom ÅU:s lagdelar till straffområdet. Men backlinjen och Lainey Burdett i mål var stabila och det blev aldrig farligt på riktigt för HJK i den första halvleken.
Åland United fick en smakstart på andra halvlek när Jacqui Hand bytte sida med en lång diagonal passning som Riikka Lilja tog emot precis utanför straffområdet. Hon gjorde en överstegsfint som gjorde att försvararen hamnade ett steg efter och smekte in 2-0 i bortre burgaveln. Spelare i båda lagen började att få en del smällar och blev liggande med potentiella skador, vilket i sig ledde till mycket spelavbrott och att matchen inte kom in i något flyt. Andra halvleken flöt på och Åland United kontrollerade matchen, de lät inte HJK komma till några vassa avslut som orsakade några problem för Lainey Burdett, föutom en ribbträff på tilläggstiden.

15-åriga Olivia Ulenius blev utsedd till matchens lirare.