Forskaren Johannes Kananen: Det är kulturlivets förtjänst att ekonomin kan utveckla sig
Forskaren Johannes Kananen benar i balansen mellan ekonomi, kultur och välfärd i en föreläsning på stadsbiblioteket i Mariehamn på torsdagen. Han ifrågasätter de rådande strukturer där man i trettio års tid ökat utrymmet för marknadsmekanismerna och känner en oro för välfärdssamhället.
Medan Kananen intervjuas i Ålands Radios studio demonstrerar gymnasister på fastlandet mot att gymnasiet börjar kosta när man fyllt 19 år. Våren har även präglats av fackliga protester mot regeringens politik.
– Det är inte bara materiella intressen vi försvarar längre, jag är orolig för att vi håller på att bryta vårt samhällskontrakt. Nu saknas gemensam framtidstro, säger Kananen.
I ljuset av att staten jobbar för att minska det offentliga till fördel för det privata, saknar Kananen en diskussion om statens roll i samhället. Enligt honom går välfärd inte enbart ut på att trygga medborgarnas grundbehov, utan också på att alla ska utvecklas, vilket i slutändan gynnar staten.
– Vi är vana vid att tänka att ekonomi handlar om pengar, men den viktigaste resursen i ekonomin är människans talanger, förmågor, idéer och kunskap – och var föds dessa om inte inom kulturlivet, universiteten, skolorna, vetenskapen, konsten. Egentligen borde ekonomin vara tacksam. Det är kulturlivets förtjänst att ekonomin kan utveckla sig.