Infekterad konflikt i Spanien
Den självstyrande regionen Katalonien i Spanien kommer att hålla folkomröstning om regionens självständighet den 1 oktober. Det har skapat en infekterat debatt mellan regeringen i Madrid och katalanerna i Barcelona.
Men den spanska regeringen i Madrid menar att den här omröstningen går emot landets konstitution och hotar landets enighet. Katalonien var en gång i tiden självständigt, och har nu under de senaste drygt 30 åren kämpat för att bli det igen. Men bland annat har finanskrisen och höga skulder lagt krokben för de här planerna.
Men under hösten 2012 tog kampen för självständighet nya tag och runt en och en halv miljon katalaner demonstrerade i Barcelona. Och år 2014 genomfördes en folkomröstning i självständighetsfrågan, men även om 80 procent röstade för självständighet var valdeltagande så pass lågt att resultatet inte gick att säkerställa.
Efter att Kataloniens regionala president, Carles Puigdemot, i juni i år utlyst folkomröstning har konflikten mellan regionen och regeringen i Madrid fördjupats ytterligare. En statsvetare vid Utrikespolitiska institutet i Sverige har sagt till svenska nyhetsbyrån TT: att det här är ”otvivelaktigt den värsta konstitutionella kris Spanien har upplevt sedan statskuppen 1981”.
Vi på Åland idag ringde upp frilansjournalisten Liz Lindvall från Åland, men som under flera år tillbringar mycket tid i Barcelona.