Här är programmet för Åland Pride 2022
På måndag startar den åländska Pride-veckan, och årets program blir digert.
- Temat är precis som förra året Åland 100 ur ett queerhistoriskt perspektiv. Just nu är det intensivt och full fart, men det rullar på och vi ser väldigt mycket fram emot det, säger Sofia Enros, Regnbågsfyren rf:s verksamhetsledare.
På Stadsbiblioteket på måndag visas utställningen Människor och händelser i Ålands queerhistoria, som öppnas av kultur- och utbildningsminister Annika Hambrudd, och på kvällen håller konsthistorikern Ted Chikasa en föreläsning om mer och mindre kända västerländska konstverk som utmanar de heterosexuella normernas ramar.
På tisdagen arrangerar ABF Åland ett lunchsamtal om sexuella trakasserier och diskriminering i arbetslivet. Samma kväll ordnar Ålands sjöfartsmuseum i samarbete med Öppna högskolan och Regnbågsfyren en föreläsning med sociologen Arne Nilsson, som studerat livet som homosexuell både ombord på de svenska Amerikabåtarna och i 1900-talets Göteborg.
På onsdagen bjuder Feministparaplyet in till ett sopplunch med samtal om manliga och kvinnliga normer sedda från ett hbtqia-perspektiv, och senare hålls ett samtal om den kontroversiella utställningen Ecce Homo, samt om konst och helighet, på St. Görans församlingshem i Mariehamn.
Torsdagen bjuder Regnbågsfyren på fika, varpå Mariehamns församling håller sin Regnbågsmässa. Dessutom håller Ålands ombudsmannamyndighet under eftermiddagen öppet hus. Och på fredagen håller Regnbågsfyren öppet hus. På Lilla holmen hålls sagostunder för barn mellan 0-9 år av Regnbågsfyren och Ålands litteraturförening och på kvällen ordnar ReGeneration 2030 sin plakatverkstad på temat queersolidaritet mot klimatkollaps. På lördagen hålls sedan paraden, från torget genom staden ner till Pommerns kaj, där Årets fyr utlyses.
- Vi söker fortfarande tillsammans med muséerna efter berättelser och livshistorier för att lära oss mer om hur det har varit att vara queer på Åland genom åren. Det finns så många och de behöver inte vara stora eller kännas särskilda eller speciella, men de är det, för de finns inte i arkiven just nu. Han du något på temat queer, så hör av dig till muséerna eller hos oss, där du tycker att historien skulle kunna få landa, säger Sofia Enros.