Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 juli, 2020 - 12:50Uppdaterad: fredag, 17 juli, 2020 - 13:21
  • Conny Andersson med sin bok. På omslaget syns fartyget Hogland, där Johnsson var kapten. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV

Leonard Johnsson - en doldis i sjöfartens historia

Etnologen Conny Anderssons senaste bok "Leonards koffert" handlar om en mindre känd åländsk redare, som icke desto mindre verkar ha spelat en betydelsefull roll för den åländska sjöfarten.

- Han föddes och växte upp i Eckerö på slutet av 1890-talet, och ganska långt följde han samma bana som många andra åländska sjömän, säger Conny Andersson om Leonard Johnsson.
Leonard gjorde aldrig mycket väsen av sig, så att forskningen, som pågått sedan 2014, i början rörde sig väldigt långsamt.
- Det var svårt att få fram något tills jag via en släkting fick fram hans gamla koffert, som innehöll massvis med brev och fotografier. Det blev så betydelsefullt för forskningen att boken dels är döpt efter den, och innehåller en bild på själva kofferten, säger han.

Det var Leonard Johnsson som körde den motorbåt som en natt 1918 åkte till Sverige för att begära hjälp mot ryssarnas härjningar, som på sin sista seglats till Åland från Sydamerika tog med sig det buffelkött som sedermera blev Kap Horn-klubbens ikoniska middag och ordnade möten mellan Matts Dreijer, Algot Johansson och Gunnar Rundberg innan de beslöt sig att köpa in den färja som blev starten på Viking Line. Men i boken finns det också plats för mindre inslag i Johnssons liv, som det brev där en pojke beklagar sig över att hans pappa olovligen erbjudit Leonard familjens hund som skeppshund, och ber honom ta väl hand om den.
- Allt det här är historier som man inte har hört så mycket om. Det blir ett nytt lager i den åländska historien. Och för Stiftelsen Åland Vänner, som ger ut den här boken, är det ett sätt att hitta sina rötter, eftersom det var Leonards donation på sextiotalet som gav dem möjligheten att dela ut det stipendium som åländska studenter som vill studera utomlands fortfarande tilldelas.

Utgivningen sker på torsdag den 23 juli på Ålands sjöfartsmuseum. På schemat står en kort presentation av boken, och ett samtal med sjökaptenerna Yngve Gustavsson och Göran Påvalls.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »