Olagligt att förhöra narkotikapåverkade
Vi kunde i morgonnyheterna höra om Alexander Luukas som i Januari dömdes till sex månaders ovillkorligt fängelse för rån i tingsrätten.
Enligt åtalet ska han ha satt en kniv mot halsen på sin bekant, och åsamkat denne ett skärsår, för att komma över en mobiltelefon och en mindre summa pengar. Samtidigt var hans flickvän hemma, gravid i tredje månaden. Luukas hade vid tillfället ett reseförbud utfärdat av polisen, som bland annat krävde att han skulle hålla sig på en känd adress mellan 22 och 06 varje dag. Men flickvännen, som själv åkte till polisstationen för att erbjuda sig att vittna om att Luukas var hemma med henne vid tiden för rånet, hördes aldrig av polisen. Luukas har själv överklagat tingsrättens dom, som alltså inte vinner laga kraft förrän hovrätten sagt sitt.
Under gårdagens rättegångsförhandlingar påstod sig vittnen i rättegången varit drogpåverkade under förhör med polis, vilket, enligt dem själva bidragit till att de inte mindes någonting och därför inte heller kunnat svara på frågor.
Polismästare Maria Hoikkala menar att man inte över huvudtaget förhör personer påverkade av alkohol eller narkotika då det är olagligt. Bedömningen då personer misstänks vara påverkade görs från fall till fall av den som utför förhöret, uppstår oklarheter kan man kalla in medicinsk personal för att göra urinprov.