"Ett mysterium där ny information dyker upp hela tiden"
I veckans kulturmagasin träffar vi operasångerskan Jenny Carlstedt för att prata om hennes föreställning "Clara Schumann - Eftersom det handlar om ett verk av en kvinna".
- Clara var en av sin tids mest framstående pianister och fortsatte sin karriär efter att hon gifte sig med kompositören Robert Schumann, trots att det var ovanligt för kvinnor på den tiden. När Robert dog efter en tid på mentalsjukhus var Clara 36 och ville kontrollera den bild av henne som syntes väldigt strikt. Hon brände sina dagböcker och försökte framstå som den värdiga änka hon förväntades vara, och därför har det funnits stora hål i den här historien. Men ny information, dokument och brev som hittats i arv eller inlåsta i kassaskåp fortsätter att dyka upp hela tiden. Jag har varit besatt av den här detektivhistorien till punkten där jag har läst hennes obduktionsrapport och Robert Schumanns patientjournaler från mentalsjukhuset. Det finns så mycket att gräva i, säger Jenny Carlstedt.
Föreställningen, där hon tillsammans med Marcus Bomans pianoackompanjemang framför musik både av Clara och Robert, men även av Johannes Brahms, innehåller också högläsningar från Claras dagböcker.
Föreställningen ges i fyra uppsättningar, varav två återstår när Ålands radio träffar Jenny.
Efter en bakgrund på Sibeliusakademin och många år på Frankfurtoperan kan hon uppskatta intimiteten i att ge mindre framträdanden i lokaler som Vårdö bönehus, med en av coronarestriktionerna nedbantad publik.
- Det blir en annan sorts publikkontakt och dynamik. I de stora operahusen händer det väldigt sällan att man träffar någon från publiken efteråt, men det gör man här, säger hon.
Dessutom gör Kulturmagasinet som vanligt en sammanfattning av den kulturvecka som varit, och tipsar om evenemang som komma skall.