Intresset för engelska ökar bland barn
Allt fler barn intresserar sig för engelska och lär sig själva från föräldrar, musik, tv och internet. Om det här handlar programmet Förmiddax om.
På Åland börjar eleverna i skolan att läsa engelska först i årskurs 3 men vissa skolor har valt att börja tidigare än så.
Vi träffar barn som går årskurs två på fritidshemmet Tärnan och de berättar glatt att de kan säga vad de heter och räkna upp färger på engelska trots att de inte börjar läsa det i skolan förrens nästa år. Linnea Lindberg som jobbar dels på fritidshemmet och i årskurs i tre på Ytternäs skola bekräftar att barnen är väldigt bra på engelska och att de oftast kan det som ska läras ut i klassrummet. Hon konstaterar också att det nu är svårt att prata engelska då de vuxna har någon hemlighet för barnen, för de förstår vad som sägs.
Föglö grundskola startade redan i mitten av 1990-talet med engelska på schemat för årskurs ett och skolföreståndaren Siv Fogelström berättar att det har fungerat så bra att de ännu fortsätter med det. Men att de inte har någon bok i engelska för eleverna förrens i årskurs tre även om det nu finns läromedel i engelska även för årskurs 1.
I programmet hör vi flera klasslärare för årskurs 3 berätta hur de har behövt ändra sin undervisningsplan då deras elever redan kan det som skulle läras ut. Ifrån Lemlands grundskola medverkar lärare i åk 3: Mikaela Nordin, Marika Kevin och Josephine Blomster-Lillie. Och de säger att de sedan ett år tillbaka märkt trenden att deras elever blivit så bra på engelska att deras egna läromedel inte räcker till utan att de fått anpassa undervisningen till en annan nivå. Men de säger också att kunskapsskillnaderna mellan elever som har ett sinne för språk och de som inte har det, blivit större.
Allt fler barn och ungdomar efterfrågar också böcker på engelska ifrån biblioteken. På Mariehamns Stadsbibliotek arbetar Annica Andersson på barn och ungdomsavdelningen och hon säger att de köper in de böcker som efterfrågas och att efterfrågan har ökat de senaste åren. Serien om Harry Potter var den som startade trenden att barn vill läsa böcker på orginalspråket engelska och idag är filmatiserade böcker mycket populära. Det är oftast ganska tjocka böcker med svåra ord som ändå många barn och ungdomar klarar av att läsa och vill läsa. I topp bland de mest lånade ungdomsböckerna på engelska finns James Dashners bok The Mace Runner och Cassandra Clares bok City of Bones.