P-app inget preventivmedelsrådgivare rekommenderar
Vissa kvinnor oroar sig för kemikalier och hormoner i samband med preventivmedel och förlitar sig istället på att en dator eller app ska berätta vilka dagar som är säkra för samlag. Men det här rekommederar inte hälsovårdaren Caroline Staffas på ÅHS preventivmedelsrådgivning.
På tredje våningen på Ålands centralsjukhus ligger ÅHS preventivmedelsmottagning där kvinnor mellan c:a 14 och 50 år får hjälp med preventivmedel.
Hälsovårdaren Caroline Staffas arbetar på preventivmedelsmottagningen men rekommenderar också yngre att besöka studerandehälsan och där är både män och kvinnor välkomna.
Hon säger att det populäraste preventivmedlet just nu är p-piller och mini-piller. Men att många också funderar på naturlig familjeplanering på grund av fördomar kring kemikalierna i olika preventivmedelssorter.
Flera väljer att provar nya saker som P-app och P-dator där man får hjälp med att hålla koll på vilka säkra dagar man har genom bl.a. temperaturmätning på morgonen.
Men Caroline Staffas säger att de inte rekomenderar dessa nya hjälpmedel från preventivmedelsmottagningen:
- De kräver diciplin och konsekvenstänkande, för risken finns ju ändå att man blir gravid. Vet man då vilka val man vill göra?
Men Caroline Staffas märker också att fler yngre är intresserade av de långtidsverkande preventivmedlen som spiral och p-stav och hon tycker att det är glädjande eftersom det innebär mindre utrymme för misstag.
Några av de som söker sig till preventivmedelsrådgivningen gör det på grund av besvärlig menstruation där både värk, akne och migrän kan vara mycket besvärande i vardagslivet. De blir ibland hjälpta av preventivmedel.
- Om man inte lever i ett fast förhållande är det fortfarande kondomen som är det bästa alternativet för både oönskade graviditeter och mot könssjukdomar.