Patienterna ifrågasätter bland annat varför den som läste deras journaler fick jobba kvar medan utredningen pågick, och Terese Åsgård säger att ÅHS i det skedet gjorde bedömningen att den anställde inte skulle göra fler journalintrång, vilket hen inte heller gjorde.
- Men nu när vi fått lite mer distans till händelsen förstår vi att det ur patienternas perspektiv måste ha varit helt oförståeligt att vi lät personen jobba kvar, säger Terese Åsgård till Ålands radio.
Sex har polisanmälts
Fler journalintrång har upptäckts hos ÅHS under året och sammanlagt har sex anställda har polisanmälts. Intrången har inte varit i samma omfattning som de första, och därför har de anställda inte sagts upp. Det senaste intrånget som upptäckts drabbade en av de patienter som nu skrivit till ledningen.
Allvarlig påminnelse
Terese Åsgård säger att ledningen förra veckan skickade ut en allvarlig påminnelse till hela personalen om vikten av tystnadsplikten och reglerna som säger att man inte får läsa en journal om man inte har ett vårdförhållande med patienten. Man jobbar också med att se över rutiner, ta fram informationsmaterial och ordna utbildningstillfällen, och man färdigställer som bäst anvisningar om hur anställningsförhållandet påverkas om arbetsgivaren upptäcker att en anställd gjort ett journalintrång.
Vill förhindra upprepning
- Vi ser väldigt allvarligt på den här frågan och jobbar hårt för att förhindra att journalintrång ska ske igen, säger Terese Åsgård.
Ålandstidningen var först med nyheten om det senaste journalintrånget och patienternas skrivelse till ledningen.