Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 oktober, 2024 - 14:27Uppdaterad: onsdag, 16 oktober, 2024 - 16:14

Barn erbjuds preparat mot RS-virus

Antikroppen Nirsevimab ska erbjudas som en injektion till barn för att förebygga RS-viruset meddelar Ålands Hälso- och sjukvård, ÅHS, i ett pressmeddelande som tydliggör att det inte är frågan om ett vaccin. 

RS-viruset eller RSV är en vanlig orsak för luftvägsinfektioner hos människor i alla åldrar, men många av infektionerna inträffar under senhösten och vintern och yttrar sig som en mild förkylning. Men för spädbarn kan sjukdomen vara svår och kan leda till sjukhusvård eller intensivvård. För barn under ett år kan viruset orsaka inflammation i de nedre luftvägarna, med symptom som hosta, slem, aptitlöshet, trötthet, frekvent och ytlig andning och andningsuppehåll. 

ÅHS skriver i sitt pressmeddelande att Nirsevimab är en antikropp som effektivt förhindrar infektioner av RSV. Alla barn som föds under RSV-säsongen 2024-2025 på Åland ska erbjudas preparatet där barn födda efter 1 augusti inkluderas. Dessutom kommer barn i vissa riskgrupper mellan 3-12 år erbjudas preparatet. Vårdnadshavare till barnen kommer att kontaktas av ÅHS barn- och ungdomsmottagning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »