Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 mars, 2020 - 06:13Uppdaterad: onsdag, 18 mars, 2020 - 09:49
  • Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltning. Arkivbild.

"Beredskapslagen ska minska smittspridning och oro"

Enligt Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltning, handlar regeringens beslut om att införa beredskapslagen både om att minska smittspridningen men även om att dämpa allmänhetens oro.

- Främst handlar det förstås om begränsad smittspridning men jag tror att en annan viktig orsak är att man vill dämpa oro. När kommunerna under de senaste veckorna har fattat olika beslut har det lett till oro vilket är en belastning för samhället i ett läge när man borde ha alla krafter tillgängliga för att hantera epidemin, säger hon.

Sandberg understyrker att enligt organisationsteoriernas grundprincip bör även en i vanliga fall decentraliserad organisation centraliseras i en krissituation. De nordiska länderna har hanterat situationen olika vilket kan bero både på förvaltningens uppbyggnad men även ländernas tidigare erfarenheter av kris.

- Sverige har varit väldigt inriktat på att vardagen ska fungera även under den här krisen. Det är inte alla gånger den bästa modellen när samhället behöver samla sina krafter, säger Siv Sandberg.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »