Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 september, 2024 - 17:00Uppdaterad: tisdag, 10 september, 2024 - 17:39

Julia Korkman sjunger och föreläser om brott 

Att oskyldiga människor erkänner brott de inte begått, är faktiskt inte alls så ovanligt. Det säger forskaren och sångerska Julia Korkman. 

Rättspsykologen och sångaren Julia Korkman uppträder på torsdag med konserten Sånger från brottsregistret på Alandica. Det är frågan om en kombinerad konsert och föreläsning, där Korkman mellan låtarna berättar om sin forskning kring brott och brottslighet. Hon tangerar bland annat frågor om hur det kommer sig att människor ibland erkänner brott de inte begått, hur justitiemord går till och hur en typisk seriemördare fungerar? 

– Som forskare har jag förstås en mer samhällelig analys av de här frågorna, men sen finns förstås alltid de enskilda tragedierna och de enskilda människorna, både förövare och offer. Jag tänker att låtarna kan ge en möjlighet att närma sig det här temat från deras perpektiv. 

Musiknumren behandlar alltså brott av olika slag. På repertoaren finns tolkningar av allt från The Polices Every breath you take som handlar om stalking till finska visor som översatts till svenska av Tobias Zilliacus. Bland annat får publiken höra om rövaren Roope som sol-och-vårar en åländsk sömmerska. 

– I den finska versionen far han runt längre österut, men nu kommer han till Göteborg och givetvis också till Åland. Det ska bli kul att framföra den låten i Mariehamn. 

I bandet ingår Aki Hauru, Teemu Mattson, Robi de Godzinsky och Joakim “Jusu” Berghäll.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »