Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 19 september, 2024 - 10:20Uppdaterad: torsdag, 19 september, 2024 - 13:12
  • Gunnar Bjursell. Foto: Amira Boughdiri

Kultur på recept kan hålla hjärnan i skick  

Glöm inte bort kulturen och stimulera hjärnan om du vill att den ska fungera framöver. Det säger svenske professor emeritus Gunnar Bjursell som i förmiddags föreläste på Åland om kulturens betydelse för hälsan och hjärnans utveckling. 

I Europa debatteras just nu möjligheten att kunna skriva ut kultur på recept, något som ännu inte förverkligats i Finland eller här på Åland. Gunnar Bjursell tror att det finns vinster om man går in för detta.  
– Hittills har vi bara pratat fysik och fysisk motion. Det är jättebra men det är viktigt att man förstår att kulturen stimulerar hjärnan på ett sätt som en gångpromenad inte kan göra. Receptet blir en motiverande kraft till att dansa, sjunga i kör eller göra något annat som tränar hjärnan, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »