Avtalet har kostat runt 150 000 euro årligen och inneburit att man har personal med jouransvar mellan 00:30 och 06:30 ifall Skarven skulle behövas. Detta har nyttjats två till tre gånger om året enligt Fredrik Pettersson som är avdelningschef på landskapets infrastrukturavdelning. Han menar att Skarven fortfarande kan beordras att användas ifall det räknas som force majeure och att det fortfarande skulle dröja minst en timme att få hjälp från fasta Åland då Skarven behöver ta sig från Degerby till Svinö för att sedan ta sig tillbaka till Föglö med potentiell räddningspersonal ombord. Det går fortfarande att få hjälp till Föglö av gränsbevakningen och Ålands sjöräddningssällskap.
Det finns ingen direkt kostnad kopplad till att aktivera force majeure då det finns en fastslagen avgift på under 20 euro per person om en kommuns enhet eller brandkår ger bistånd och hjälper till vid en nödsituation.
Räddningschefen Lennart Johansson vill inte kommentera inbesparingen närmare, men påpekar att beredskap kostar och att servicenivån avgör kostnaden.