Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 oktober, 2024 - 05:51Uppdaterad: onsdag, 16 oktober, 2024 - 10:30

Lumparlands ekonomi i botten – Jansryd tror inte mindre sammanslagning räcker

Lumparlands ekonomi är fortsatt kraftigt ansträngd och det likviditetsstöd kommunen sökt om skulle bara lösa problemen på kort sikt.

Mattias Jansryd, kommundirektör, säger att man inte kan göra något åt saken och att det bara kommer att bli värre om man inte gör några större förändringar. 

– Vi har sett sedan 2021 att vi inte kan göra plusresultat. Det är ett systemfel. Tidigare har plusåren balanserat upp men så är det inte längre, säger han. 

Jansryd spår en framtid där kommunen får likviditetsstöd tills kriskommunlagen är på plats men han menar att en potentiell sammanslagning med till exempel Lemland inte skulle räcka för att få ekonomin i balans. 

– Vi har redan gjort en utredning med Lemland och de skulle inte kunna bära oss utan att höja skatten. Kriskommunlagen kommer att kräva större sammanslagningar än bara två enheter, säger Mattias Jansryd. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »